Τα πάντα για τους μικρούς μας φίλους!

Γνωρίστε το Chihuahua

2012-04-17 20:44

 


ΚΑΤΑΓΩΓΗ.


Υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από την προέλευση της φυλής. Η πιο κοινή θεωρία ωστόσο είναι ότι τα Chihuahuas προέρχονται απο το Μεξικό. Είναι πιθανό ότι οι πρόγονοι της φυλής ήταν παρόντες πριν από τους Μάγια, αφού έχουν βρέθει στοιχεία στη Μεγάλη Πυραμίδα της Cholula , προγενέστερα του 1530 και στα ερείπια του Chichen Itza στη χερσόνησο Γιουκατάν.  Στην πραγματικότητα, στοιχεία σκυλιών toy που εκπροσωπούν τις ποικιλίες τσιουάουα όπως αυτά με «κεφάλι ελαφιού" και "κεφάλι μήλο" έχουν αποκαλυφθεί σε όλη την Κεντρική Αμερική από το Μεξικό στο Ελ Σαλβαδόρ.
Μέχρι κάποια στιγμή πίστευαν ότι το σημερινό Chihuahua είναι πολύ μικρότερο από τους προγόνους τους, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν συμβαίνει. Σε ζωγραφιές που χρονολογούνται στο 100 μ.Χ. από το Μεξικό απεικονίζει ένα σκύλο με την ίδια εμφάνιση και το μέγεθος της σύγχρονης ποικιλίας «κεφάλι μήλο" που αποδεικνύει έτσι οριστικά ότι η φυλή ήταν στο Μεξικό πάνω από 1400 χρόνια πριν.
 

ΠΡΟΤΥΠΑ ΦΥΛΗΣ.

 

Γι' αυτό το σκυλί δεν διευκρινίζονται γενικά πρότυπα όσον αφορά το ύψος, μόνο για το βάρος και μια περιγραφή των συνολικών αναλογιών τους. Ως αποτέλεσμα, το ύψος ποικίλλει περισσότερο από ό, τι μέσα άλλες φυλές. Σε γενικές γραμμές, το ύψος κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 cm. Ωστόσο, μερικά σκυλιά γίνονται πιο ψηλά, από 30 έως 38 cm. Τα αμερικανικά πρότυπα φυλής δηλώνουν ότι ένα Chihuahua δεν πρέπει να ζυγίζουν περισσότερο από 2,5 κιλά ωστόσο το βρετανικό πρότυπο αναφέρει ότι ιδανικό είναι ένα βάρος από 2 έως 4 κιλά. Η ομοσπονδία Cynologique Internationale (FCI) θεωρεί ιδανικά τα σκυλία μεταξύ 1,5 και 3,0 κιλών. Τα σκυλία εκείνα που προέρχονται από αναπαραγωγές ή που αγοράζονται ως σύντροφοι και όχι για εκθέσεις συχνά είναι πιο πάνω από αυτά τα βάρη, ακόμη και πάνω από 5 κιλά εάν έχουν μεγάλη δομή οστών ή τους επιτραπεί να γίνουν υπέρβαρα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι καθαρής φυλής Chihuahuas.
Τα πρότυπα χαρακτηριστικά της φυλής είναι τα ίδια και το μακρύτριχο και το κοντότριχο chihuahua εκτός από την περιγραφή του τριχώματος.
Οι εκτροφείς Τσιουάουα χρησιμοποιούν συχνά  όρους όπως μέγεθος φλυτζανιού τσαγιού, μέγεθος τσέπης, mini toy, μικρογραφία ή πρότυπα για να περιγράψoυν τα κουτάβια. Αυτοί οι όροι ΔΕΝ αναγνωρίζεται από τα πρότυπα φυλής και θεωρείται εμπορικα τεχνάσματα για να διογκώσουν την τιμή των κουταβιών. Τσιουάουα αναφέρονται συνήθως είτε σε αυτά με κεφάλι μήλο ή με κεφάλι ελάφιου. Το πρώτο έχει μικρή μύτη και στρογγυλο κεφάλι παρόμοιο με μήλο και το δευτερο έχει πιο επιμηκείς μύτη και κεφάλι.
Υπάρχουν τα  κοντότριχα και μακρύτριχα, είναι και τα δύο είδη αναγνωρισμένα και οι δύο αυτές κατηγορίες δεν διαφέρουν σε τίποτα άλλο και μπορεί μάλιστα να είναι κουταβάκια της ίδιας γέννας. Είναι αποδεκτά όλα τα χρώματα σε αυτή τη φυλή.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ


Το τσιουάουα είναι ένας πολύ καλός σύντροφος με ενδιαφέρουσα και δυναμική προσωπικότητα. Θαρραλέο, περίεργο, πολύ δραστήριο και ενεργητικό.  Λόγω της θαρραλέας φύσης του και μια και φαίνεται να μην έχει επίγνωση του μεγέθους του, το τσιουάουα μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με μεγαλύτερα και άγρια σκυλιά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Είναι λοιπόν απαραίτητο να κοινωνικοποιηθεί από πολύ μικρό με άλλα σκυλιά και ζώα γενικότερα, για να προληφθεί το φαινόμενο αυτό της επιθετικότητας.
Είναι επίσης σημαντικό να έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους από πολύ μικρή ηλικία για να εξοικειωθεί με την ιδέα αυτή.
Το τσιουάουα έχει τη φήμη ενός νευρικού και πεισματάρικου σκυλιού και πολλοί μπορεί να βρουν δύσκολη την εκπαίδευσή του. Παραταύτα, είναι έξυπνο και έχει την ικανότητα να μαθαίνει γρήγορα. Ανταποκρίνεται πολύ καλά σε κατάλληλη εκπαίδευση. Χρειάζεται απλώς να έχετε λίγη υπομονή και να ανταμείβετε τα θετικά της συμπεριφοράς παρά να τιμωρείτε τα αρνητικά.

Η προσωπικότητα του Τσιουάουα μπορεί να επιρρεαστεί απόλυτα απο τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του. Είναι ζωηρά, θεωρούνται επιθετικά και υπερπροστατευτηκά με τον ιδιοκτήτη τους και έτσι θεωρούνται ακατάλληλα για σπίτι με μικρά παιδιά διότι αν ενοχληθούν μπορούν να γίνουν επιθετικά μιας και τα μικρά παιδία δεν ξέρουν πως να χειριστούν ένα τόσο μικρόσωμο σκυλί και μπορεί συχνά να το ταλαιπωρούν.


ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Χτενίζετε περιστασιακά το κοντότριχο τσιουάουα και καθημερινά το μακρύτριχο τσιουάουα. Σε αντίθεση με πολλές μακρύτριχες ράτσες, το μακρύτριχο τσιουάουα χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση και δεν είναι απαραίτητο το κούρεμα. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το μακρύτριχο χάνει λιγότερο τρίχωμα από το κοντότριχο!
Ελέγχετε τα αυτιά συχνά και κόβετε τα νύχια όποτε θεωρείτε απαραίτητο – μόνοι σας ή με τη βοήθεια ειδικού.
Το τσιουάουα δεν αγαπά το κρύο και μπορεί να τρέμει. Είναι καλό να του φοράτε ένα ζεστό πουλόβερ όταν ο καιρός είναι κρύος.
Αν και είναι πειρασμός να μεταφέρετε το τσιουάουά σας μαζί σας στις ειδικές τσαντούλες που κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία στην αγορά, έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δραστήριο σκυλάκι με ανάγκη για άσκηση. Χρειάζεται βόλτες, παιχνίδι και τρέξιμο χωρίς το λουρί σε ασφαλές χώρο αν αυτό είναι εφικτό. Οι σκύλοι που δεν πηγαίνουν καθημερινές βόλτες είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων συμπεριφοράς. Μην αφήσετε το μέγεθός του να σας παραπλανήσει. Μικρό σκυλάκι, δε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να περιοριστεί σε ένα μικρό χώρο.
Ταίζετε ελαφρά, καθώς το τσιουάουα έχει την τάση να παίρνει βάρος εύκολα και όπως είναι γνωστό η παχυσαρκία μειώνει το όριο ζωής. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα εκλεκτικό όταν πρόκειται για φαί. Φροντίστε να του παρέχετε ένα ισορροπημένο, κατάλληλο για τις προτιμήσεις του διαιτολόγιο.


ΥΓΕΙΑ.


Έχει την τάση να φταρνίζεται και να ροχαλίζει λόγω της κοντής του μύτης.
Τα μεγάλα μάτια του είναι επιρρεπή σε ξηρότητα του κερατοειδούς χιτώνα και γλαύκωμα όπως επίσης και διαφόρων ειδών μολύνσεις.
Έχει προδιάθεση για μετατόπιση του μηρού, προβλήματα στα ούλα, κρύωμα, στρες, ρευματισμούς, καθώς επίσης και για γενετικές ανωμαλίες νευρολογικής φύσεως όπως κρίσεις και επιληψία. Υπάρχει επίσης κίνδυνος για υπογλυκαιμία ή χαμηλό ζάχαρο στο αίμα. Αν η υπογλυκαιμία δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και στη συνέχει θάνατο.
Παίρνει εύκολα βάρος με αποτέλεσμα να γίνει παχύσαρκο και κατά συνέπεια επιρρεπές σε τραυματισμούς των αρθρώσεων, κατάρρευση της τραχείας, χρόνια βρογχίτιδα και μειωμένη διάρκεια ζωής.
Είναι απαραίτητη η κτηνιατρική συμβολή κατά τη γέννα, καθώς τα κουταβάκια γεννιούνται με μεγάλα κεφάλια και είναι πιθανόν να χρειαστεί καισαρική τομή.
Το τσιουάουα είναι η μόνη ράτσα σκύλου που γεννιέται με ατελές κρανίο. Το κρανίο του έχει μια τρύπα, γνωστή στα ισπανικά ως «μολέρα». Το «μολέρα» γεμίζει καθώς το τσιουάουα μεγαλώνει αλλά χρειάζεται ειδική φροντίδα κατά τους 6 πρώτους μήνες μέχρι το κρανίο να δημιουργηθεί πλήρως. Σε μερικές περιπτώσεις, η τρύπα αυτή παραμένει ανοικτή με αποτέλεσμα ο σκύλος να είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς.
Έχει την τάση να τρέμει, αλλά σπάνια αυτό είναι ένδειξη οποιασδήποτε ασθένειας. Συνήθως συμβαίνει όταν ο σκύλος είναι αγχωμένος ή ενθουσιασμένος. Συμβαίνει όμως και όταν υπάρχει κρύο, πιθανόν λόγω του ότι σαν μικρός σκύλος, έχει ψηλότερο μεταβολισμό και αποβάλλει θερμότητα γρηγορότερα απ’ ότι οι μεγαλύτεροι σκύλοι. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ένα ζεστό πουλοβεράκι κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αρκετό.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ


Μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια ζωής.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode