Τα πάντα για τους μικρούς μας φίλους!

Πρότυπα φυλής

2012-04-18 22:51

 

Γι' αυτό το σκυλί δεν διευκρινίζονται γενικά πρότυπα όσον αφορά το ύψος, μόνο για το βάρος και μια περιγραφή των συνολικών αναλογιών τους. Ως αποτέλεσμα, το ύψος ποικίλει περισσότερο από ότι μέσα σε άλλες φυλές. Σε γενικές γραμμές, το ύψος κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 cm. Ωστόσο, μερικά σκυλιά γίνονται πιο ψηλά, από 30 έως 38 cm. Τα αμερικανικά πρότυπα φυλής δηλώνουν ότι ένα Chihuahua δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από 2,5 κιλά, ωστόσο το βρετανικό πρότυπο αναφέρει ότι ιδανικό είναι ένα βάρος από 2 έως 4 κιλά. Η ομοσπονδία Cynologique Internationale (FCI) θεωρεί ιδανικά τα σκυλία μεταξύ 1,5 και 3,0 κιλών. Τα σκυλία εκείνα που προέρχονται από αναπαραγωγές ή που αγοράζονται ως σύντροφοι και όχι για εκθέσεις συχνά είναι πιο πάνω από αυτά τα βάρη, ακόμη και πάνω από 5 κιλά εάν έχουν βαρία δομή οστών ή τους επιτραπεί να γίνουν υπέρβαρα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι καθαρής φυλής Chihuahuas.

Κεφάλι

Κρανίο στρογγυλό σαν μήλο με ή χωρίς εξόγκωμα.

Αυτιά

Μεγάλα, στητά που όμως πέφτουν στο πλαί σε γωνία 45 μοιρών όταν δεν είναι σε φάση εγρήγορσης.

Μάτια

Μεγάλα σε καλή απόσταση. Φωτείνα μάυρα ή ρουμπινί.

Οδοντοστοιχία

Επίπεδη ή σαν ψαλίδι.

Ρύγχος

Μετρίως κοντό, ελαφρώς μυτερό και αδύνατο.

Μύτη

Ομόχρωμη σκούρα και σπάνια ρόζ στα ανοιχτόχρωμα.

 

Βάδισμα

Θα πρέπει να κινείται γρήγορα, με σταθερό ρυθμό και με καλό άνοιγμα των ποδιών.

 

Οι εκτροφείς Τσιουάουα χρησιμοποιούν συχνά  όρους όπως μέγεθος φλυτζανιού τσαγιού, μέγεθος τσέπης, mini toy, μικρογραφία ή πρότυπα για να περιγράψoυν τα κουτάβια. Αυτοί οι όροι ΔΕΝ αναγνωρίζεται από τα πρότυπα φυλής και θεωρείται εμπορικα τεχνάσματα για να διογκώσουν την τιμή των κουταβιών. Τσιουάουα αναφέρονται συνήθως είτε σε αυτά με κεφάλι μήλο ή με κεφάλι ελάφιου. Το πρώτο έχει μικρή μύτη και στρογγυλο κεφάλι παρόμοιο με μήλο και το δευτερο έχει πιο επιμηκείς μύτη και κεφάλι.


Υπάρχουν τα  κοντότριχα και μακρύτριχα, είναι και τα δύο είδη αναγνωρισμένα και οι δύο αυτές κατηγορίες δεν διαφέρουν σε τίποτα άλλο και μπορεί μάλιστα να είναι κουταβάκια της ίδιας γέννας. Τα πρότυπα χαρακτηριστηκά της φυλής είναι τα ίδια και για τα δύο εκτός απο τη περιγραφή του τριχώματος.

Είναι αποδεκτά όλα τα χρώματα σε αυτή τη φυλή.
 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode