Τα πάντα για τους μικρούς μας φίλους!

Υγεία

Έχει την τάση να φταρνίζεται και να ροχαλίζει λόγω της κοντής του μύτης.
Τα μεγάλα μάτια του είναι επιρρεπή σε ξηρότητα του κερατοειδούς χιτώνα και γλαύκωμα όπως επίσης και διαφόρων ειδών μολύνσεις, γι'αυτό χρειάζεται να καθαρίζεται κατά διαστήματα με χαμομήλι.
Έχει προδιάθεση για μετατόπιση του μηρού, προβλήματα στα ούλα, κρύωμα, στρες, ρευματισμούς, καθώς επίσης και για γενετικές ανωμαλίες νευρολογικής φύσεως όπως κρίσεις και επιληψία. Υπάρχει επίσης κίνδυνος για υπογλυκαιμία ή χαμηλό ζάχαρο στο αίμα. Αν η υπογλυκαιμία δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και στη συνέχεια θάνατο.
Παίρνει εύκολα βάρος με αποτέλεσμα να γίνει παχύσαρκο και κατά συνέπεια επιρρεπές σε τραυματισμούς των αρθρώσεων, κατάρρευση της τραχείας, χρόνια βρογχίτιδα και μειωμένη διάρκεια ζωής.

 


Είναι απαραίτητη η κτηνιατρική συμβολή κατά τη γέννα, καθώς τα κουταβάκια γεννιούνται με μεγάλα κεφάλια και είναι πιθανόν να χρειαστεί καισαρική τομή.
Το τσιουάουα είναι η μόνη ράτσα σκύλου που γεννιέται με ατελές κρανίο. Το κρανίο του έχει μια τρύπα, γνωστή στα ισπανικά ως «μολέρα». Το «μολέρα» γεμίζει καθώς το τσιουάουα μεγαλώνει αλλά χρειάζεται ειδική φροντίδα κατά τους 6 πρώτους μήνες μέχρι το κρανίο να δημιουργηθεί πλήρως. Σε μερικές περιπτώσεις, η τρύπα αυτή παραμένει ανοικτή με αποτέλεσμα ο σκύλος να είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς.
Έχει την τάση να τρέμει, αλλά σπάνια αυτό είναι ένδειξη οποιασδήποτε ασθένειας. Συνήθως συμβαίνει όταν ο σκύλος είναι αγχωμένος ή ενθουσιασμένος. Συμβαίνει όμως και όταν υπάρχει κρύο, πιθανόν λόγω του ότι σαν μικρός σκύλος, έχει ψηλότερο μεταβολισμό και αποβάλλει θερμότητα γρηγορότερα απ’ ότι οι μεγαλύτεροι σκύλοι. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ένα ζεστό πουλοβεράκι κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αρκετό.

 


Τips για καλύτερη υγεία:


• Μη ταίζετε το σκυλάκι σας ότι τρώτε εσείς, έχουν ευαισθησία και δε μεταβολίζουν τις τροφές που τρώμε εμείς έτσι επιβαρύνουμε την υγεία τους. Μια καλή ολοκληρωμένη ξηρά τροφή είναι ότι χρειάζεται. Αν θέλετε να του δώσετε κάτι εξτρά ίσως λίγο κοτόπουλο αλλά και αυτό σε φάσεις που είναι άρρωστο, δεν τρώει και θέλετε να το βοηθήσετε. Επίσης, αν αρχίσετε να δίνεται διάφορες τροφές στο σκυλάκι σας, όπως και στα μικρά παιδιά θα έχουν μια τάση να μη τρώνε την τροφή τους και να σας απαιτούν λιχουδιές.
• Οι τροφές όπως το κρεμμύδι, τα σταφύλια κ.α είναι τοξικές για το σκυλάκι σας.
• Κρατάτε το καθαρό και βουρτσισμένο για όσα το χρειάζονται.
• Να ασκείτε συχνά το σκυλάκι σας. Να το αφήνετε ελεύθερο σε χώρους προφυλαγμένους να τρέχει. Ένα σκυλάκι που ασκείται συχνά είναι πιο υγιές, χαρούμενο, κάνει λιγότερη φασαρία και πολύ λιγότερες ζημιές στο σπίτι.
• Φροντίστε το σκυλάκι σας να έχει πάντα παιχνίδια και κάποιο ειδικό κόκκαλο να μασάει. Εκτός απο υγιή δόντια και ούλα.., δε θα μασάει και τα αντικείμενα σας.

  

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

Μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια ζωής.


© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode